У двох лісгоспах на Закарпатті попри заборону провели рубки на 50 гектарах потенційного пралісу

Ясінянський та Брустурянський лісгоспи на Закарпатті суцільними рубками знищили майже 50 гектарів карпатських лісів, яким планували надати охоронюваний статус. Про це написали "Наші гроші. Львів".

Про це йдеться в спільному розслідуванні ініціативної групи "Free Svydovets", європейського кооперативу "Longo maï", міжнародної природоохоронної організації "Bruno Manser Fonds" під назвою "Дерева не вміють кричати. Як несталість та беззаконня знищують ліси Українських Карпат".

Як повідомляється у звіті, Всесвітній фонд природи (WWF) інвентаризував в Україні близько 94 тис. га потенційних пралісів. Серед них – 2,5 тис. га – у Ясінянському лісгоспі та майже 2,6 тис. га у Брустурянському лісомисливському господарстві.

Державне агентство лісових ресурсів офіційним листом на Закарпатське обласне управління лісомисливського господарства заборонило лісгоспам проводити рубки на ідентифікованих WWF ділянках до вирішення питання їхнього статусу.

Втім експерти виявили, що Брустурянський лісгосп видав 86 лісорубних квитків на різноманітні рубки у потенційних пралісах. Серед них 43 га суцільних рубок. Загалом у потенційних пралісах було отримано понад 10 тис. м3 ліквідної деревини.

lviv.nashigroshi.org/2021/06/16/u-dvoh-lisgospah-na-zakarpatti-popry-zaboronu-provely-rubky-na-50-gektarah-potentsijnogo-pralisu