Побутові проблеми мільйонерів з Національної поліції

Наприкінці березня, відповідно до закону, державні чиновники подали декларації за 2020-й рік. Аналізуючи декларації керівництва Національної поліції України, "Слідство.Інфо" помітило цікаву статтю надходжень — "матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань". Виплати за нею сягають десятків тисяч гривень. Раніше ми такої статті не помічали.

Так, голова Нацполу Ігор Клименко у своїй декларації за минулий рік вказав 122 тисячі гривень матеріальної допомоги "для вирішення соціально-побутових питань". Клименко очолює українську поліцію півтора року. До того впродовж року був заступником голови Нацполу. Судячи з декларації, у 2020 році він заробив майже 1,5 мільйона гривень та мав понад 2 мільйони гривень заощаджень. Разом із дружиною Ігор Клименко має квартиру в столиці на 67 квадратів та будинок площею 134 метри квадратних поблизу Києва.

Також 111 тисяч гривень на вирішення побутових питань отримав перший заступник Клименка Євген Коваль. За сумісництвом він обіймає посаду начальника кримінальної поліції. Коваль відомий як керівник слідчо-оперативної групи, що розслідувала вбивство журналіста Павла Шеремета. Матеріали слідства у цій справі викликали чимало запитань у громадськості. "Слідство.Інфо", яке ознайомилося із цими матеріалами, зробило низку розслідувань, в яких вказало на недоліки офіційної версії слідства. У іншому нашому розслідуванні ми показали готельний бізнес родини Коваля — його батько володіє 8 гектарами землі на Закарпатті вартість близько 30 мільйонів гривень.

Заступник керівника Нацполу Василь Тетеря, який обійняв цю посаду рік тому, на вирішення побутових проблем отримав 96 тисяч гривень. До цього він очолював Центр обслуговування підрозділів Національної поліції, працював заступником начальника поліції Київщини.

У минулому році Тетеря отримав майже 1,3 мільйона гривень зарплати. Приблизно стільки ж він разом із дружиною зберігає на банківських рахунках та готівкою.

Ще один заступник Клименка, який отримав близько сотні тисяч гривень матеріальної допомоги, — Олексій Руденко. Щоправда, він не вказав у декларації, чи ця допомога стосувалася вирішення побутових питань, чи чогось іншого.

Руденко на цій посаді вже понад 5 років. У 2015-му був заступником Авакова. У минулому році він заробив 1,2 мільйона гривень, а на банківських рахунках зберігав понад 2,5 мільйона гривень. Олексій Руденко задекларував дві квартири в Києві на 82 та 58 квадратів, а також дачний будинок поблизу столиці на 467 квадратів. Також у квітні минулого року заступник голови Нацполу придбав сонячну електростанцію вартістю майже мільйон гривень.

www.slidstvo.info/articles/pobutovi-problemy-miljoneriv-z-natspolu