FSC та Україна не можуть гарантувати легальне походження деревини – висновок Європейської комісії

Як повідомили "Наші Гроші. Львів", Європейська комісія прийняла новий керівний документ щодо імпорту деревини з України, у якому  зазначає, що ні офіційні документи на рубку, ні сертифікати FSC не гарантують відповідності законодавству ЄС щодо лісоматеріалів. Тепер від лісопромислових компаній вимагається застосувати нові комплексні заходи для підтвердження законного походження придбаної ними деревини.

Як повідомляє британська неурядова організація Earthsight, цей документ фактично є офіційним визнанням зі сторони органів ЄС, що для України сертифікація деревини відповідно до схем на зразок FSC (Лісова наглядова рада) сама по собі не буде достатньою, аби виконати вимоги Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів (EUTR).

Рішення, на прийняття якого пішло понад два роки, з’явилося після звітів Earthsight. Вони описували "зелене відмивання" деревини, заготовленої незаконним способом. А це знецінює вплив EUTR, метою якого є не дозволити європейським покупцям несвідомо спричинити знищення лісів шляхом закупівлі таких лісоматеріалів.

Earthsight наголошує, що настанова матиме значний вплив на українську економіку, а також на сертифікацію в інших країнах з високим рівнем ризику, наприклад, у Бразилії та Росії. Новий документ щодо України повторює попередній висновок ЄС в тому, що незаконні рубки "з документами" є величезною проблемою в Україні.

lviv.nashigroshi.org/2021/06/29/fsc-ta-ukrayina-ne-mozhut-garantuvaty-legalne-pohodzhennya-derevyny-vysnovok-yevropejskoyi-komisiyi